Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în cursul zilei de miercuri, după ce Parlamentul a adoptat bugetul de stat pentru anul viiitor, că acesta este unul realist și echilibrat.
Prezent în Parlament, Ciucă a spus că bugetul urmează să susțină economia României, dar și protejarea populației.
„Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să reuşim să avem bugetul aprobat. Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare şi sărbători fericite tuturor”, a declarat Nicolae Ciucă.
Ulterior, pe Facebook, premierul a transmis că aceasta este prima dată când bugetul de stat este adoptat înainte de jumătatea lunii decembrie.
„Pentru prima dată, bugetul pe anul următor a fost adoptat înainte de jumătatea lunii decembrie, astfel încât 2023 va începe cu o structură clară de venituri și cheltuieli. Este un buget realist și echilibrat, care vizează susținerea economiei și protejarea populației. Guvernul va lucra în continuare pentru susținerea mediului de afaceri, atragerea de noi investiții și protejarea cetățenilor vulnerabili.
Coordonatele macroeconomice pe care a fost construit bugetul sunt reprezentate de o creștere economică de 2,8% și un deficit de 4,4%. Aceste cifre arată că intrăm în 2023 cu o economie stabilă, care are premisele unei creșteri solide în perioada următoare. Având în vedere contextul economic dificil pe care îl traversează toată Europa, stabilitatea obținută de guvernul pe care îl conduc este o #reușită, apreciată de toate instituțiile financiare internaționale”, a scris acesta pe Facebook.
La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a postat și el pe Facebook alocările referitoare la portofoliul pe care îl administrează.
„(Bugetul) prevede resurse consistente în acest sens: 130 de miliarde de lei pentru pensii, 28 de miliarde de lei pentru asistență socială, 2,1 miliarde pentru șomaj.
Veniturile pensionarilor cresc diferențiat, cu până la 45%, datorită majorării cu 12,5% a punctului de pensie și acordării diferitelor tipuri de sprijin!
PSD a insistat și a reușit să crească consistent mai mult veniturile celor cu pensii mici pentru ca și ei să facă față, pe cât posibil, creșterilor de prețuri. Astfel, în 2023:
– 2,3 milioane de pensionari, care au pensii între 1000 și 1500 de lei, vor avea creșteri ale veniturilor totale cuprinse între 34% și 45%;
– 950 de mii de pensionari, cu pensii între 1500 și 2000 de lei, vor avea venituri totale majorate între 22% și 25%;
– 1 milion de pensionari, cu pensii de la 2000 la 3000 de lei, vor avea venituri totale mai mari cu 14-15%;
– 500 de mii de pensionari, cu pensii peste 3000 de lei, vor avea venituri totale mai mari cu 12,5%”, a transmis ministrul.